Miten harrastaa

Ensimmäiset kysymykset ensi tutustumisen jälkeen joka lähes 100% on jokaisen kiinnostuneen vakuuttanut – miten lajia harrastetaan ja ylläpidetään.

Lajin kehittyminen on nyt nopeaa mutta volyymi on vielä kuitenkin suhteellisten pientä. Luopakirjoja on muutamia tuhansia ja koneita suomessa vielä alle 400.

Kuitenkin lajiyhdistyksiä ja pieniä konekimppoja on tullut koko ajan lisää. Koulutusta saa jo erittäin monilla paikkakunnilla ympäri Suomen ja lupakirjat ovat ilahduttavsti yhteismitallistuneet länsimaissa.

Tällähetkellä 2020 taas lupakirjakurssit käynnissä tuoden innokkaita harrasteeseen tulijoita.

Eniten harrastusta on etelä Suomessa mutta aina Lappia myöden.

Suuri osa kevytilmailijoista hankkivat oman koneen ja lentävät mökeiltään suksi ja kellukevarustuksella, rakentavat pienen kiitotien (300-400m) omalle tai ystävän pellolle tai pitävät konettaan lentokentillä missä tyyppikoneetkin pidetään.

Liittymällä lajiyhdistykseen kuten esimerkiksi eteläsuomessa Kevytilmailu-Light Aviation ry KILA, jossa on n, 300 jäsentä voi harrastaa klubin koneilla jossa tuntivuokrakinnat jäsenille ovat n. 90€ ilmassaoloaika. Vuokrahinnat pitävät aina sisällään vakuutukset, lentokelpoiset koneet ja polttoaineen.

Yhdistyksisä on helpompi ylläpitää omaa tietotaitoaan, hankkia lisäkelpuutuksia ja lentää erilaisilla koneilla.

Hyvin usein harrastus alkaa esim KILA:n tutustumiskurssilla joka on n. 30min perehdyttäminen. Tällöin opettaja kertoo lyhyesti miksi kone pysyy ilmassa, miten sitä ohjataan ja mitä kaikkea kevytilmailu pitää sisällään. Samalla käydään ilmassa, jona aikana ohjaat itse konetta. Saat hyvän tuntuman lajiin harrasteeseen ryhtymisen tueksi. Useissa tapauksissa jo tällä lennolla todetaan että “tämä on minun laji” tällöin opettaja voi kyseisen lennon jo merkata koululennoksi ja 25t koulutuksen voi aloittaa. Eli lähes saman tien tai parhaaksi katsomana ajankohtana joustavasti.

Lisätietoa kursseita ym saat yhdistyksiltä kuten: (Kysy Suomen Ilmailuliitto ry:tlä  lisää.

www.kevytilmailu.fi
www.milk.fi
www.airpilot.fi